14 sausio 2011

Vardai


Kaip šiuolaikiniai tėvai tyčiojasi iš savo vaikų. Suteikdami jiems vardus.

Iš tikrųjų, tai sąmoningai gal ir nesityčioja, tačiau...

Jei skirstyt tėvus į kategorijas, tai gal išskirčiau kokias tris.

Pirmoji, tiesiog vardus renka pagal skambesį, jų nuomone, gražų. Tarkim Fekalija gali skambėti ir švelniai, ir net egzotiškai, tačiau pasidomėjus reikšme, tai anaiptol romantišku ar gražiu vardu jau nepavadinsi. Juokas juokais, o neišprusę tėveliai savas atžalas tokiais vardais pavadina. Gaila vaiko, jei jis paklius į kiek kitokia, nei namuose, aplinką. O kas laukia žmogaus tokiu vardu, jei šis veršis kiek toliau, nei siekia jo gimtojo aūlo ribos? Galit net neatsakyti.


Antra kategorija, tai, sakyčiau nukvakusių Meksikos-Argentinos serialų mėgėjų. Šis fenomenas prasidėjo, regis, su "Turtuoliai irgi verkia". Taip atsirado Marijų, Albertų, Luisų karta. "Vergė Izaura" taip pat padarė įtaką moterėlėms. Neabejotinai atsirado Izaurų.


Tretieji, sakyčiau pirmos ir antros kategorijos sanplaika. Kuo skambiau, kuo mandriau, kad tik išsiskirt iš kitų (tik neaišku kuo: ar nenuovokumu, ar dar kuo).



O čia, subjektyviuose pastebėjimuose atrastų vardų "perliukų"


Lietuviški vardai vaikams“

Lietuviški vardai mergaitėms:

Baja Bėja Bija Boja Buja

Daja Dija Dėja Doja Duja

Faja Fėja Fija Foja Fuja

Laja Lėja Lyja Loja Luja

Maja Mėja Mija Moja Muja

Raja Rėja Ryja Roja Ruja

Taja Tėja Tija Toja Tuja

Zaja Zėja Zija Zoja Zuja

Lietuviški vardai berniukams:

Bajus Bėjus Bijus Bojus Būjus

Dajus Dėjus Dijus Dojus Dujus

Gajus Gėjus Gijus Gojus Gujus

H… ai nerašysiu:)

Kajus Kėjus Kijus Kojus Kūjus

Majus Mėjus Mijus Mojus Mūjus

Najus Nėjus Nijus Nojus Nujus

Tajus Tėjus Tijus Tojus Tujus

Zajus Zėjus Zijus Zojus Zujus”

(kalba netaisyta, internauto pasiūlymai ir variacijos vardų tema)

Šaltinis: subjektyvūs pastebėjimai



Panagrinėkime :)

Ką galvoja mamytės ir tėveliai pavadindami dukrą Lyja. Tokiu pat pasisekimu gali būti ir Sninga. Ryja, o kodėl ne Ėda, Loja (Amsi, pratęsiant šuniškus vardus). Čia apskritai Ruja, na ruja, tai ruja, vyriškiui tuomet siūlyčiau vardą Morčius. Moja (ir dainuotų visi iš paskos "mooooja, man žuvėdra su koooja"., Gojus (Miškelis). Kūjus, siūlau analogus Pjūklius ar Plaktukas, o kodėl ne? O jei gimtų dvyniai, tai galima Grėbliu ir Kastuvu pavadint :D Na apie Gėjų, tai jau išvis tyliu (o gal netylėti, o pasiūlyti, tarkim Pede---stas, atleiskit už grubumą).


Na, tarkim šie, tai bent jau lietuviški (ar Lietuvoje ne vieną dešimtmetį įsitvirtinę kitataučių vardai, kurie neskamba kaip šunų vardai), o ne išsidirbinėjimų padarinys. Faja (Faina trumpinys), Maja, Raja (Raisos trumpinys), Taja (Taisija trumpinys), Zoja (Zinaida, Sofija trumpiniai). Kajus ir Nojus (biblijiniai vardai). Pijus taip pat senovinis vardas. O koks vardas Tuja? Krūmas toks yra. Na Ąžuolas ar Liepa suprantu, bet Tuja :D


Tėveliai, galvokim ką darom :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą