08 gruodžio 2013

Kitokie patiekalai (Paleo)

Gal su amžiumi man jau visai kvankt, o gal tik mados įtakota, vis dažniau dairausi į tai kas man anksčiau kėlė tik atlaidžią šypseną. Žaliavalgystė, vegetarizmas, veganai... Na, nepasakyčiau, kad stoju į jų gretas, bet kuo toliau tuo labiau magi išmėginti žaliavalgiškų patiekalų. Kiek suprantu, tai pakankamai plati "virtuvė". O neįprastai pagaminti patiekalai itin masina juos paskanauti. Kažkada mano vyras padėjo vienai porą įrengiant veganišką - vegetarišką kavinę, tai tuomet labai užsidegiau ką nors paskanauti, bet tai taip ir liko atidėtų reikalų sąraše. Pastaruoju metu taip dėliojasi aplinkybės, kad aplink ėmė rastis žmonės, kurie užsikrėtė žaliavalgystės idėjomis, straipsniai, kuriuose žmonės keičia gyvenimo būdą, galop naujai į kolektyvą įsilieję bendradarbiai, kuriems nesvetimos tam tikros praktikos, tam tikri įsitikinimai. Šiandien po ranka pakliuvo lapkričio mėnesio "Žmonių" žurnalas, o jame straipsnis apie žmonių gyvenimo būdą. Šykart, tai aksesuarų dizainerės Vilios Šabunkaitės Poškienės pamąstymai ir pasirinkimai. Paskaičiau, šypterėjau. Daug kam nesu pasiruošusi, nors teigiamai vertinu daugelį dalykų. Labai pradžiugino receptai, straipsnio pabaigoje. Kadangi bijau, kad nepasimestų mano chaotiškoje aplinkoje, tai keliu juos į virtualiają savo užrašinę.

Kai išmėginsiu, tai pateiksiu ir nuotraukų, o tuo tarpu imkit rašiklius arba pasinaudokite "copy"+"paste" funkcija :)

Aštrus naminis pomidorų padažas
6 švieži pomidorai;
1 sauja džiovintų datulių arba slyvų;
1 saldžioji paprika;
1 aitrioji paprika;
saujelė džiovintų pomidorų;
žiupsnelis Himalajų druskos.

Visus produktus sutrinti trintuvu, kad išeitų vientisa masė. Šaldytuve galima laikyti kelias savaites.

Bulvių košė su grybų padažu
200 g pievagrybių;
1 svogūnas;
ghi sviesto kepti;
garšvų lapų;
salierų lapų;
petražolių

Keptuvėje ghi svieste pakepti supjaustytus pievagrybius, smulkintą svogūną. Sudėti žalumynus, įpilti saulėgrąžų pieno.

Bulvių košę užpilti sočiu grybu padažu. Valgyti su salotomis, pagardinti aštriu naminiu pomidoru padažu.

Moliūgų sriuba
1/4 moliūgo;
2 morkos;
2 šaukštai ghi sviesto, tiek pat kokoso sviesto;
1 svogūnas;
saulėgrąžų pieno;
prieskonių pagal skonį;
kepintų sezamo sėklų;
žalumynų.

Ketvirta dalį nulupto moliūgo ir vieną morką apvirti, paskui sutrinti trintuvu. Ghi svieste ir kokosų svieste pakepinti burokine tarka sutarkuotą kitą morką ir smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintas daržoves sudėti į moliųgų ir morkų tyrę. Įpilti saulėgrąžų pieno (pakepintas saulėgrąžas  sumalti ir atskiesti vandeniu). Įberti mėgstamų prieskonių ir užvirti. Viskas jau paruošta. Išpilsčius į lėkštes, įberti po žiubsnelį kepintų sezamų ar moliūgų sėklų ir žalumynų.

Vaisių ledai
4 bananai;
1 apelsinas;
papuošti: kepintų sezamo sėklų, kakavos.

Bananus palaikyti šaldymo kameroje pusdienį - tada jie ne tik sukietėja, bet ir tampa standesni. Bananus ir nuluptą apelsiną sutrinti elektriniu trintuvu. Sudėti į desertinius indelius, užberti sezamų sėklų ir žiubsnelį kakavos.

Nekantruoliai nuotraukas ir originalius receptus gali rasti 2013-11-14 "Žmonių" žurnale  Nr. 46 (530).

Na o man lieka tik išsiaiškinti kas tas ghi ir kokoso sviestas (kas tas saulėgrąžų pienas jau žinau :D)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą