07 sausio 2016

Dalykai, kuriuos turime pasakyti vaikui


Atradimai apie vaikų auklėjimą. Šaltinis: http://www.mama.lt/show-article/7051/10-dalyku-kuriuos-reikia-pasakyti-vaikui
 

10 dalykų, kuriuos reikia pasakyti vaikui

Visiems girdėta statistika sako, kad su vaikais kalbamės vos kelias minutes kasdien. Žinoma, kalbamės gal ir daugiau - valgydami, apsipirkdami, žiūrėdami televizorių, tačiau tikrų, gilių ir pomokančių pokalbių tikrai trūksta. Kviečiame nepamiršti ir pasikalbėti su savo atžalomis!
 
 
1. Tau nereikia visų džiuginti. Vaikai, stebėdami šeima besirūpinančią mamą, neretai stengiasi būti visų mėgstami ir mylimi, lyg norėdami lygiuotis į savo tobulą mamą. Svarbu paaiškinti, kad jie anaiptol neprivalo visiems įtikti, tikrai nereikia stengtis visų džiuginti, žmonės juos myli už tai, kas jie yra, o ne dėl to, kad jie pataikauja kitiems.
 
2. Nieko nebijok! Skatinkite vaikus nebijoti žaisti, nebijoti nukristi ir nusibrozdinti kelius, mėlynės ir žaizdelės tikrai užgis. Padėkite jiems išgyventi tikrą vaikystę su laipiojimais į medžius, gaudynėmis, nubalnotu smakru bei alkūnėmis.
 
3. Nesidrovėk savo pomėgių. Paaiškinkite, kad nereikia išsižadėti to, kas įdomu, tegul atžalos lanko tokius būrelius, kokius nori, žaidžia su patinkančiais žaislais. Jeigu bendraamžiai ima šaipytis, tai drauge pasvarstykite, kokią jie turi teisę, kodėl vaikas jaučiasi už juos prastesniu, kodėl nori pataikauti, įrodykite, kad tikri draugai nesišaipo ir palaiko, net jeigu jiems patiems ta veikla ir neįdomi.
 
4. Gali nepritarti man ar kitiems, bet argumentuok. Skatinkite vaiko savarankišką mąstymą, paaiškinkite, kad nereikia nei ašarori, nei kelti isterijų, jeigu jis nepritaria jums, tėčiui ar bet kam kitam. Skatinkite atžalą paaiškinti, kodėl jam nepatinka jūsų ar bet kurio kito žmogaus nuomonė, ką siūlo jis pats. Jausdamas, kad jo nuomonė gerbiama vaikas ims labiau gerbti ir kitų žmonių nuomonę.
 
5. Tu labai gražus žmogus. Vaikai žiaurūs ir norėdami gali šaipytis iš absoliučiai bet ko... Tai rūbai nemadingi, tai kuprinė negraži, tai plaukai garbanoti ir žandai strazdanoti. Aiškinkite vaikams, kad jie unikalūs, kad jie yra jūsų ir tėvelio gražiausias derinys, kad pašaipūnai tikrai nėra jokie grožio ar mados ekspertai, o tiesiog vaikai, kurie šitaip siekia gauti dėmesio.
 
6. Skaityk knygas. Šiame technologijų amžiuje vaikai mažai skaito, būtent dėl to prastėja jų rašybos įgūdžiai, skursta žodynas. Rodykite pavyzdį, nueikite į parką, drauge atsisėskite ant suolelio ir skaitykite atsineštas knygas. Užteks ir valandėlės!
 
7. Tu nesi aš. Tu nesi tėtis. Skatinkite vaiko individualumą, neverskite jo lankyti tų būrelių, kuriuos lankėte jūs, skaityti tų knygų, kurias jūs skaitėte vaikystėje, groti tais muzikos instrumentais, kuriais jūs grojote. Žinoma, supažindinkite vaiką su savo pačios ar tėčio vaikyste, pasiūlykite jums patikusias veiklas, tačiau patikinkite vaiką, kad jis pats gali ir turi ieškoti savo kelio, bandyti ir čiupinėtis iki kol ras tą, kas džiugina jo širdutę.
 
8. Tai (tikriausiai) nėra tavo kaltė. Mokykloje pasišaipė? Nesiseka matematika? Paskutinis atbėgai bėgimo varžybose? Paaiškinkite vaikui, kad daugelyje situacijų tai tikrai nereiškia, kad jis nevykėlis - gal jam sunkiau pasiekti gerų rezultatų sporte, tačiau vaikas muzikalus, gražiai šoka, gal sudėtingiau perkrimsti matematikos uždavinius, tačiau lengva parašyti gražų rašinėlį. Nepamiršte išugdyti suvokimo, kad žmonės skirtingi, kad jiems sekasi skirtingi dalykai. Žinoma, pirmiausia išsiašikinkite ar vaikas pats įdėjo pakankamai pastangų, gal praleido treniruotes, gal namų darbų neparuošė, o gal praitą savaitę ir pats bendraklasį pastūmė...
 
9. Būk savo draugu. Pamokykite vaiką, visų pirma, susidraugauti su savimi, spręsti savo problemas, neprisidaryti bėdų ir už jas atsakyti. Negalima nuolat klliautis tėvų pagalba, slėptis už mamos ar mokytojos sijono ar sekioti vyresniojo brolio ar sesės. Kalbėkite su vaiku apie jo paties šaunumą, suraskite veiklų, kuriomis jam patiks užsiimti vienam, ugdyti savarankiškumą ir meilę sau. Pabrėžkite ir tai, kad save mylėti svarbu ne ką mažiau nei matyti ir savo silnąsias puses bei jas taisyti, nevalia pulti į puikybę.
 
10. Aš ir tėtis labai stengiamės. Priminkite vaikui, kad jį mylite, kad dėl to tikrai stengiatės, tačiau nei mama, nei tėtis nėra supermenai, jie irgi gali suklysti ir pavargti, ir nepelnytai pakelti balsą, ir neišklausyti. Nebijokite vaiko atsiprašyti ir jam paaiškinti, kad nepaisant smulkių nesklandumų jį labai mylite ir stengiatės būti gera mama.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą