20 rugsėjo 2011

11 minučių

Paulo Coelho "11 minučių".

Pamenu kokį įspūdį man paliko skaityta P.Coelho knyga "Alchemikas". Greičiausiai nieko nenustebinsiu, nes ne man vienai ši knyga viena iš favoričių. Ta knyga tarsi P.Coelho vizitinė kortelė. Iš tiesų, tai visai nenuostabu, kad perskaičius gerą vieno autoriaus knygą norisi skaityti ir kitas (jei tokios būna išleistos). Smagiausia, kad šis autoriaus mūzų ar įkvėpimo stoka nesiskundžia. Tik tik baigiau skaityt "11 minučių". Pradžiai knygos anotacija (iš http://www.manoknyga.lt/)



Romanas pasakoja Marijos, jaunos provincialės brazilės, istoriją. Nuo vaikystės Marija buvo įtikinėjama, kad ji niekada neras tikros meilės. Ir iš tiesų pirmosios nekaltos meilės patirtis sudaužys jos širdį ir Marija patikės, kad meilė atneša tik kančią. Atsitiktinumas nuveda ją į Ženevą, kur ji svajoja padaryti karjerą ir būti laiminga, bet viskas baigiasi tuo, kad Marija tampa prostitute. Tačiau nors ir verčiasi prostitucija, jai nusišypso laimė - ji sutinka jauną žavų dailininką ir juodu viens kitą pamilsta. Ieškodama savęs, Marija turi pasirinkti: ar eiti tamsiu, bevaisiu seksualinių malonumų keliu, ar viskuo surizikavus atrasti savo vidinę šviesą.



Mano įspūdžiai. Turiu pasakyti, perskaičiusi, kad knyga nenuvylė, nors ties jos viduriu jau ėmiau nerimauti. Buvau jau pradedanti nusivilti, nes vistik nesu iš tų, kurios sutaurina ar pateisina prostituciją, ypač kai herojė taip išalkusi meilės. Ties sado-mazo puslapiais plaukai ėmė šiauštis. Na, ne todėl, kad būtų ten kokios šiurpinančios scenos, tiesa sakant viskas buvo aprašoma subtiliai. Bet gal tai labiausiai ir baugino, na toks pateikimas, skoningas ir subtilus, tarytum ir pats aprašomas veiksmas būtų lygiai toks pat subtilus ir skoningas. Labai džiaugiuosi, kad vistik pabaiga radikaliai kitokia, nei aš jau ėmiau įsivaizduoti ar numanyti pagal "dabartinius standartus". Na gal ir primena pabaiga tą garsųjį filmą "Graži moteris", bet kaip aš pasiilgau tokių gražių istorijų, kur visi gyveno ilgai ir laimingai :)
***
Tiesas, kiekvienoje skaitomoje knygoje randu frazių, kurios itin užkabina. Nusprendžiau, kad visai smagu būtų po vieną kitą frazę perrašyti ir kartkartėmis vis pasiskaityti. Na ką? Įvedu naujovę savame dienoraštyje :)
***
"Marija suabejojo savo grožiu, kol viena jos buvusių bendradarbių, netyčia sutikta kavinėje, paprotino, jog tai ne jos, o pačių šveicarų bėda, jie nenorį nieko užkalbinti, ypač užsieniečių, nes bijo būti apkaltinti "seksualiniu priekabiavimu"-jį kažkas išgalvojo, kad viso pasaulio moterys jaustųsi nereikalingos".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą