04 vasario 2011

Trupiniuotis su kondensuotu pienu

Anytos "firminis" savaip :)

Pakalbėkime apie anytas. Manosios bene didžiausias (ir ko gero vienintelis) pomėgis yra valgio ruoša. Kadangi sūnus "išvestas" iš šeimos, o dukra laikosi nuolatinių dietų (kaip pati sako "nesureikšmina maisto"), tai anytai didžiausias džiaugsmas sulaukti mūsų, t.y. dviejų ėdrūnų: sūnaus ir marčios. Mano anyta nuolat stengiasi mums įtikti maistu, tad jei jau pagiriam kokį patiekalą, tai jis būtinai bus pagamintas. Tiesa, dažniausia, anyta persistengia. Tarkim pagamina du-tris patiekalus vienu metu, o tai neišvengiamai veda prie persivalgymo bei gi storėjimo. Nepamiršta ji ir desertų. Dažniausiai gaminamas trupiniuotis. Kiekvieną kartą jį kabinam šaukšteliais, nes jis nesustingsta (nors skonis dėl to tikrai nenukenčia). Nors...paskutinį kartą buvom maloniai nustebinti, galėjom atsiriekti šio pyrago. Kai paklausiau kaip anytai pavyko, tai ji prasitarė, kad "Matyt todėl, kad šįkart neišplakiau kondensuoto pieno, patingėjau. ". Mudviejų su vyru prašymas buvo "nuolat tingėti" :).



Kadangi norisi šio pyrago ne tik pas anytą, tai nusprendžiau panaršyti po internetą (tik neklauskit kodėl neklausiu recepto pas anytą :P) ir pasiieškoti receptuko. Radau keletą variantų, tad pasirinkau, mano galvą, priimtiniausią :)




Reikės:
200 g svieto;

100 g grietinės (gal ir mažiau);

500 g miltų;

3 kiaušiniai;

1 skardinė kondensuoto pieno;

Galima pagardinti razinomis, džiovintais abrikosais bei trupintais riešutais.

Gaminam:
Užkaičiame kondensuotą pieną(neatidarytas verdamas vandenyje 1-1,5 val.) ir imamės tešlos, tad sumaišome sviestą, pieną, kvietinius miltus. Užminkytą tešlą daliname į 6-8 rutulius, paliekam juos šaldytuve valandai. Tuomet tešlą tarkuojame per rupią tarką. Trupinius 10-12 min. kepame orkaitėje, įkaitintoje maždaug 190 laipsnių temperatūros. Iškeptus trupinius sumaišome su razinomis (jei nepamirštame, kaip tai padariau aš) bei kondensuotu pienu. Skardą (ar kitą indą) išklojame plastikiniu maišeliu. Viską dedame į formą, su šaukštu paspaudžiame, kad trupiniai labiau suliptų vienas su kitu bei atvėsiname. Tarkim aš palikau nakčiai.


Skanaus

O dabar aptarkime kaip man sekėsi. Receptuose minima, kad grietinės reikia 200g. Mano galva, tai jos apskritai nereikia, tačiau labai pasigailėjau, kad laikiausi receptūros, tad drąsiai mažinčiau iki 100 (o gal apskritai jos nedėčiau), nes tešla turi būt kieta. Tai va, teko papildomai dėti miltų. Dar vienas minusas (man kaip pirmakartei šiame reikale), tai kondensuoto pieno virimas. Pabijojau aukštos temperatūros ir nevisiškai panardinau į vandenį (kaskart varčiau), tai kondensuotas pienas parudavo kur ne kur. Siūlyčiau Rududu, nes mažiau vargo. Kas rašo, jog tai paprastas ir greitas receptas, tas begėdiškai meluoja.Greitas pyragas-šarlotė, šis, tinka turinčioms daug laiko arba neturinčioms kur jį dėt namų šeimininkėms. Tiesa, patyriau fiasko dėl sukibimo. Pjaustomas puikiai, bet byra žiauriai (nors nieko neplakiau-prisiekiu :D). Valgomas tik kabinant šaukštu. Bet neapsakomai skanus. Ar gaminčiau dar kartą? Nebent kuo nors prasikalsčiau vyrui arba man nemažai sumokėtų :D Geriau jau dažniau lankysim anytą :D

4 komentarai:

  1. Vakar vyras jau klausė "kada kepsi vėl?" :D Priėmiau tai kaip komplimentą, o dėl kepimo...dar nesuderėjom dėl užmokesčio :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žavus aprašymas! Geresnis net už patį pyragą!
    Ir aš ieškojau šio pyrago recepto. Tikiu, kad skanus, bet dabar tai jau tikrai jo negaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ingredientuose rasete,kad reikia grietines,bet aprasyme pasirodo reikia pilti piena...kaip cia dabar suprasti...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sviestas + grietinė + cukrus = nutukimas, diabetas, infarktas... :)
    Nebent kartą metuose.

    AtsakytiPanaikinti